Trabzon’un ilçelerini sayar mısınız?
17 ilçesi bulunan Trabzon’un 9 ilçesi, 114 kilometrelik sahil şeridi boyunca sıralanıyor. Bunlar batı-doğu doğrultusunda Beşikdüzü, Vakfıkebir, Çarşıbaşı, Akçaabat, Yomra, Arsin, Araklı, Sürmene ve Of’tur. Tonya, Düzköy, Şalpazarı, Maçka, Köprübaşı, Dernekpazarı, Hayrat ve Çaykara gibi diğer ilçeler ise kıyının iç kısımlarında yer almaktadır.
Trabzon’un en büyük ilçesi neresi?
Şehrin merkez ilçesi Ortahisar’dır (322.000 m2).
Trabzon merkez ilçeleri nelerdir?
Bu ilçeler şunlardır: Ortahisar (Merkez İlçe), Akçaabat, Araklı, Arsin, Beşikdüzü, Çarşıbaşı, Çaykara, Dernekpazarı, Düzköy, Hayrat, Köprübaşı, Maçka, Of, Sürmene, Şalpazarı, Tonya, Vakfıkebir ve Yomra.
Trabzonun hangi ilçeleri laz?
Sürmene, zengin tarihi yapısı ve doğal güzellikleriyle bilinen bir diğer ilçedir ve Laz nüfusunun önemli bir bölümüne ev sahipliği yapmaktadır. Laz kültürünün günlük yaşamda ve geleneksel aktivitelerde hissedilebildiği bir yerdir. Araklı, Laz toplumunun yaşadığı bir diğer Trabzon ilçesidir.
Trabzon’un en büyük köyü neresi?
#Yavuzköy, #Doğu Karadeniz Bölgesi’nin en büyük köyüdür.
Trabzon’un kaç tane ili var?
Trabzon’un 18 ilçesi bulunmaktadır.
Trabzon’un en güzel ilçesi neresi?
“Trabzon’un en güzel ilçesi hangisidir?” Bu soruya verilebilecek en güzel cevaplardan biri şüphesiz Uzungöl’dür. Eşsiz doğal güzellikleri, huzurlu atmosferi ve zengin kültürel yapısıyla Uzungöl, yerli ve yabancı turistlerin vazgeçilmez bir adresi haline gelmiştir.
Trabzon mu Büyük Samsun mu?
Günümüzde Samsun’dan sonra Karadeniz Bölgesi’nin ikinci büyük şehridir.
Trabzon Ortahisar hangi ilçeye bağlıdır?
Ortahisar, Trabzon ilinin bir ilçesidir ve doğusunda Yomra ilçeleri, batısında Akçaabat ilçesi ve güneyinde Maçka ilçeleri ile çevrilidir. 12 Kasım 2012’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçen 6360 sayılı kanunla Trabzon merkez ilçesinin kaldırılmasıyla ilçe olmuştur. Trabzon’un en kalabalık ilçesidir.
Trabzonlular en çok nerede?
Türkiye genelinde Trabzon nüfusuna toplam 1 milyon 568 bin 239 kişinin kayıtlı olduğu görüldü. Bu kişilerin 699 bin 835’i Trabzon’da bulunurken, Trabzon dışında kayıtlı en fazla kişinin 415 bin 31 kişi ile İstanbul’da olduğu ortaya çıktı.
Trabzon eskiden nereye bağlıydı?
Ariantes’in oğlu Mithridates, yerel halkın desteğiyle Karadeniz’de Pontus devletini kurdu. Trabzon, M.Ö. 280’de merkezi Amasya olan Pontus devletinin sınırları içinde kaldı.
Trabzon’un neyi meşhur?
Trabzon’u ünlü yapan şeylerden biri de meşhur yemekleridir. Lahana dolması, hamsi tava, mısır ekmeği, kuymak, hamsi çorbası ve Hamsiköy sütlacı Trabzon’u tüm dünyada ünlü yapan yemekler arasındadır. Trabzon mutfağının temel ürünleri lahana, hamsi ve mısırdır.
Lazlar aslen nereli?
Laz (Laz: Lazepe (çoğul), Lazi (tekil)) Güney Kafkas dillerinden biri olan Lazca konuşan ve Türkiye ve Gürcistan’ın Karadeniz kıyı bölgelerinde yaşayan bir etnik gruptur. Batum’da çok küçük bir Ortodoks azınlıkları vardır.
Trabzon Rum mu Laz mı?
Yaygın inanışın aksine, Trabzon halkı Laz değildir. Toplumda bu konuda yanlış bir algı vardır. Aslında Trabzon’da çok az Rum kökenli insan vardır. Ancak zamanla bu insanlar ve Yunanca konuşanlar Müslüman olmuş ve Türkçe konuşmaya başlamışlardır.
Sürmeneliler Laz mı?
Ksenophon’un MÖ 4. yüzyılda yazdığı Anabasis adlı eserinde, Macaroonlar’ın Doğu Trabzon’da yaşayan yerli halklardan biri olduğu belirtilir ve bunların genel olarak Zanlar’ı oluşturan Lazlar ve Megrellerin ataları olduğu kabul edilir.
Trabzonda kaç tane mahalle var?
Trabzon’da 18 ilçe ve 536 mahalle bulunmaktadır.
Trabzon’un nüfusu kaç 2024?
Batısında Giresun’un Eynesil ilçesi, güneyinde Gümüşhane’nin Torul ve Bayburt ilçeleri, doğusunda ise Rize’nin İkizdere ve Kalkandere ilçeleri yer almaktadır. 2023 verilerine göre şehrin toplam nüfusu 824’tür.
Rize’nin kaç tane ilçesi vardır?
NÜFUS. Rize ilinde 12 ilçe, 18 belediye ve 350 köy bulunmaktadır. 2023 ADNKS sonuçlarına göre nüfus 350.506 kişidir. Nüfusun %63,18’ini oluşturan 221.458 kişi il/ilçe merkezlerinde, 129.
Trabzon Ortahisar hangi ilçeye bağlıdır?
Ortahisar, Trabzon ilinin bir ilçesidir ve doğusunda Yomra ilçeleri, batısında Akçaabat ilçesi ve güneyinde Maçka ilçeleri ile çevrilidir. 12 Kasım 2012’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçen 6360 sayılı kanunla Trabzon merkez ilçesinin kaldırılmasıyla ilçe olmuştur. Trabzon’un en kalabalık ilçesidir.