Geçit mi geçit mi?
Alt geçit, trafiğin akışını kesmemek için bir yolun altından geçen geçittir. Bu kelime sıklıkla “alt geçit” olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı alt geçit olarak olmalıdır.
Yol Türkçe kökenli mi?
Yol kelimesi Eski Türkçedeki “yolak” (yol, patika) kelimesinden gelir. Muhtemelen “yürümek” anlamına gelen “yori-” kelimesiyle ilişkilidir.
Güverte Türkçe mi?
Etimoloji. Deck kelimesi 17. yüzyılda Venedikçe covèrta kelimesinden Türkçeye geçmiştir. Kelime İtalyancada coperta’dır. Batı dillerinde “örtmek” anlamına gelen cover ve couvert gibi kelimelerle ilişkilidir.
Mana Türkçe kelime mi?
Menşei. Osmanlı Türkçesi معنا, معنی, Arapça مَعْنَى (maʿnā).
Geçit adları nasıl yazılır?
Yer adlarında adlar ilk adı takip eder: deniz, ırmak, göl, dağ, boğaz vb. Türü belirten ikinci adlar büyük harfle başlar: Ağrı Dağı, Aral Gölü, Anadolu Yakası, Çanakkale Boğazı, Dicle, Ege Denizi, Erciyes Dağı, Fırat, Süveyş Kanalı, Tuna, Van Gölü, Zigana Geçidi vb.
Resmi geçit nasıl yazılır TDK?
Türk Dil Kurumu (TDK) kılavuzuna göre, yanlışlıkla “resmi geçit töreni” olarak kullanılan sözcüğün doğru kullanımı “resmi geçit töreni”dir.
Sütyen kelimesi nereden gelir?
Bra – Nişanyan Sözlüğü. Fransızca soutien-gorge kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir ve “göğüs desteği, göğüs desteği” anlamına gelir. Bu kelime Fransızca soutenir fiilinden türemiştir, “alttan tutmak, desteklemek”. Bu fiil aynı anlama gelen Latince sustinere, sustent- fiilinden türemiştir.
Kaldırım Türkçe mi?
4- kaldırım: Bunun “kaldırma” ile bir ilgisi varmış gibi görünse de (“otoyolda yüksekte olma” anlamında), asıl kökeni Yunancadır. Yunancada “kali” “iyi” anlamına gelir (kalimera: günaydın, iyi günler). “Dromos” (sondaki “s” genellikle okunmaz) “yol” anlamına gelir.
Ben kelimesi Türkçe mi?
Eski Türkçedeki ben veya men “birinci tekil şahıs zamiri” kelimesinden türemiştir. Orijinal biçimi muhtemelen ben olmasına rağmen, Oğuzca dışındaki Türk dillerinde son sesteki nazal sul’un etkisi nedeniyle men, meŋi, maŋa biçimleri tercih edilmiştir (Gerard Clauson, An Etymological Dictionary of Pre-Thirteenth Century Turkish s. 346).
Gemi kelimesi Türkçe mi?
“Büyük gemi, tekne” kelimesinin anlamı ilk defa Türkçe metinlerde 1337 yılında istinsah edilen 293 numaralı Meşhed Kur’an-ı Kerim tercümesinde geçmekte olup, Çağatay Türkçesinde, Eski Anadolu Türkçesinde ve Osmanlı coğrafyasında da kullanılmıştır.
Mürettebat nedir?
1. Gemi, uçak vb. araçlarda çalışan tüm personele. 2. Alt. Aylık belirli erzak ve ücret tahsisatı.
Gemici dili hangi dilde?
Akdeniz’in baskın denizcilik dilleri Latin kökenli dillerdir. Belki de buna “lingua franca” veya “ortak dil” demek daha doğru olur. VIRA kelimesi Akdeniz’deki birçok denizcilik topluluğu tarafından da kullanılıyordu.
Son Türkçe kelime mi?
İspanyolca son (“ses”) kelimesinden türemiştir.
Eski Türkçede mit ne demek?
Mit kelimesi aslında gerçek olmayan bir hikâye veya anlatı için tercih edilir ve sıklıkla bir hatayı veya yanlış bir unsuru vurgular.
Mana ne demek TDK?
Anlam, Arapça kökenli bir kelime olup hakikat, amaç ve öz anlamına gelir. Yazılışı sıklıkla karıştırılan kelimelerden biri olan mana, anlam kelimesiyle eş anlamlıdır.
Üst geçit neden ayrı yazılır?
Ara yönleri belirten kelimeler yan yana yazılır: güneybatı, kuzeydoğu. Nesne, eşya ve araç adlarından biriyle oluşan bileşik kelimeler ayrı yazılır: çakmak taşı, kireç taşı, üst geçit.
Geçit töreni nasıl yazılır?
Geçit töreni anlamına gelir. Bu kelime sıklıkla parade olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı parade şeklinde olmalıdır.
Alt geçit bitişik mi ayrı mı?
İki farklı kelimenin birleşmesinden oluşan “underpass” kelimesi, düşük trafik yoğunluğu nedeniyle hem yayalar hem de araçlar için yapılmış ayrı bir yol anlamına gelir. TDK sözlüğüne göre “infrastructure” kelimesinin doğru yazımı “underpass”tır.
Üst geçit ne demek TDK?
OVERFLY KELİMESİNİN ANLAMI: Üst geçit, bir karayolu veya demir yolu üzerinde iki nokta arasında geçişe izin veren bir yapıdır.