Gusülsüz mezarlığa gidilir mi?
Mezarlığı ziyaret etmek için yıkanmaya gerek yoktur.
Adetli iken mezar ziyareti yapılır mı?
Kadınlar adetliyken mezar ziyareti yapabilirler mi? Kadınların özel bir durumdayken mezar ziyareti yapmasını yasaklayan bir ayet veya hadis yoktur. Bu nedenle kadınların bu durumdayken mezar ziyareti yapmaları, namaz kılmaları ve dua ayetleri okumaları caizdir.
Mezarlığa ne zaman gidilir?
› Kabir ziyaretini perşembe ve cumartesi günleri, özellikle cuma günleri yapmak daha faziletlidir. Ancak diğer günlerde de ziyaret etmek mümkün ve caizdir.
Dinimizde mezar ziyareti var mı?
Bütün Müslümanlar kabir ziyaretinde bulunabilirler.
Mezar ziyareti abdestsiz olur mu?
Cevap: Mezarları veya mezar sayılan yerleri ziyaret etmek ve namaz kılmak caizdir. Camilere girmemelidirler, ancak ihtiyaç halinde ihtiyaçları kadar girip çıkmalarına izin verilir. Mezar ziyaretinde abdest alma zorunluluğu yoktur.
Cenazeye abdestsiz gidilir mi?
Bu namazda temizlik, kıbleye yönelme, setr-i avret ve niyet gibi şartlar gözetilir. Abdest almadan cenaze namazını kılmak caiz değildir. Ancak abdest almakla meşgul olan kimse cenaze namazını kaçırırsa teyemmüm alarak cenaze namazını kılabilir (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/86).
Adetliyken fatiha okunur mu?
Kadınlar adet dönemlerinde veya lohusalık dönemlerinde dua edebilirler; zikir ve dua anlamına gelen ayetleri okuyabilirler.
Regl iken cenaze evine gidilir mi?
Hayızlı kadınların, cenazenin başında durup kabri ziyaret etmeleri caiz midir? Kadınlar, ister hayızlı olsun, ister olmasın, cenazenin başında durup onu açıp yüzüne bakıp kabri ziyaret edebilirler (İbn Nüceym, el-Bahr, 2/184; Haskefî, ed-Dürrü’l-muhtar, 1/117).
Mezarlığa girerken nasıl selam verilir?
Kabir ziyareti sırasında kul, “Esselamu aleyküm” der, Peygamber Efendimiz (s.a.v.) de kabri başında “Esselamu aleyke ya Resulallah” der.
Mezar ziyaretinde nerede durulur?
Kabrin sağ tarafına, yani kıble tarafına, ayak ucuna yakın bir yere konur. Onu tanırken şeklini ve biçimini hatırlar. Euzu ve Bismillah ile bir Fatiha ve 11 İhlas okur. Peygamber Efendimiz’in, bütün Peygamberlerin, Sahabe ve Büyük Evliyaların ruhlarına ve o kişinin ruhuna sevabını bahşeder.
Mezar ziyareti sevap mı?
Buna göre, mezarları ziyaret etmek ve mezarda yatan ölüler için dua etmek, onlar bizi hissetmese bile, tavsiye edilmiştir, çünkü bu davranış bize sevap getirir ve onlara fayda sağlar. Bu nedenle, ölüler için dua etmek onlara fayda sağlar.
Ölüler hangi gün ziyaret edilir?
Erkeklere haftada bir kez, özellikle Cuma ve Cumartesi günleri mezarları ziyaret etmeleri tavsiye edilir. Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Kabirleri ziyaret edin; çünkü onları ziyaret etmek ölümü hatırlatır” (Müslim Sahih).
Kadın mezara toprak atar mı?
Kadınların yakınlarına onları yere indirmeleri tavsiye edilir. Gömülen kişi mezara üç avuç toprak atar ve ilk defa “Seni bundan (topraktan) yarattık” der, ikinci defa “Seni tekrar toprağa döndüreceğiz” ve üçüncü defa “Seni topraktan çıkaracağız” der. Şunu söylemeleri tavsiye edilir:
Mezarın başında ne okunur?
* Kabir ziyareti sırasında Bakara, Yasin-i Şerif, Tebareke, Tekasür, İhlas-ı Şerif, Fatiha veya diğer bilinen surelerin başları ve sonları okunarak ölünün ruhuna hediye edilir.
Peygamberimiz mezar ziyaretinde ne okurdu?
Büreyde (ra)’nin babasından rivayet ettiğine göre, Resulullah (sav) sahabelerine mezarlığa girerken şu sözü söylemeyi öğretmiştir: “Ey inanan ve Müslüman olan bu toprakların sakinleri, selam olsun size!” Umulur ki biz de size katılırız. Allah’tan bize ve size afiyet dilerim.” 12 Aralık 2023
Cenabetken mezarlıkta dua edilir mi?
Cinsel ilişkiden sonra temizlenmemiş, yani abdest almamış kişilere cünüp denir. Kabe’yi tavaf etmek, Kur’an okumak ve namaz kılmak gibi ibadetleri cennette yapmak haramdır. Ancak buna karşılık Besmele veya Zikir çekebilirler. Ayrıca Rabbena Atîka ve Fatiha gibi ayetler ezbere okunabilir.
Cünüp olunca işler ters gider mi?
Zira cünüplük hali, abdest veya gusül gerektirmeyen işleri yapmaya mani olmaz.
Cünüp olan kişi ne yapamaz?
Camiye girerken Kur’an-ı Kerim’in yazılı sayfalarına dokunmak yasaktır.
Gusülsüz fatiha okunur mu?
Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Hayızlı kadın ve cünüp olan kimse Kur’an’dan hiçbir şey okuyamaz.” (Tirmizî, Tahâret, 98 [131]; İbn Mâce, Tahâret, 105 [595-596]) buyurmuştur. Hz.
Tavsiyeli Bağlantılar: Yarim Kundak Nedir