İçeriğe geç

Nefsine Yedirememek Ne Demek

Nefsine yedirememek deyiminin anlamı nedir?

: Kendine aşağılayıcı ve zor bir şey yapmayı uygun bulmamak. “Kendini ikiyüzlülüğü kabul etmeye zorlayamadı.”

Nefsini yenmek ne demek?

Kendini aşma deyiminin tanımı: Kişinin kendi arzu ve tutkularını engelleyebilmesi.

Yedirememek ne demek?

Bir şeyin veya sözün yükünün çok ağır olması durumu. Bir kimsenin kendi geçimini sağlayamaması.

Kendine yedirememek anlamı nedir?

Tahammül edememek deyiminin açıklaması: Yapılan bir şeyi onur kırıcı olarak değerlendirip, kişiliğini etkileyen bir şey olarak görerek tepki göstermek; Başkası için yapması gereken işi, kişiliğine uygun bulmadığı için yapmamak.

Nefsi kelime ne demek?

Nefis veya Nefs (نفس) Arapça kökenlidir ve sözlükte ruh, bir şeyin kendisi, ruh, insan bedeni, ceset, kan, büyüklük, arzu ve kötü istekler anlamına gelir. Tasavvufta “kendisinde gönüllü hareket, hissetme ve yaşam gücüne sahip ince, buharlı bir madde”dir. Olarak tanımlanır.

Nefsi kesilmek ne demek?

“Nefessiz kalmak” ifadesinin ilk anlamı hayrete düşmek veya etkilenmektir. “Nefessizlik” ifadesinin bir diğer anlamı ise nefes almada zorluk çekmek, nefes almayı bırakmak, nefes almada zorluk çekmektir.

Allah’ın razı olduğu nefis nedir?

6. Nefs-i Mardiyye: “Allah’ın razı olduğu ruh mertebesi” demektir. Terim, ayette geçen “marziyye” kelimesinden türemiştir. Esasen bu ruh mertebesi ile bir önceki arasında ayrılmaz bir bütünlük vardır.

Nefsi yenmek için ne yapmalı?

Manevi yolda, zühd, inziva ve oruç gibi ağır dinî uygulamalarla ruhu zayıflatmaya çalışılır. Bu anlayışa göre, bir yandan yemek, uyku ve konuşmayı en aza indirip inzivaya çekilmek, diğer yandan da kendini ibadete, itaate, zikre ve tefekküre adamakla ruh zayıflatılır ve direnci kırılır.

Nefsini arındırmak ne demek?

“Ruhunu arındıran kurtuluşa ermiştir. Ruhunu karanlığa gömen ise hüsrana uğramıştır.” (Şems, 9-10). Kendini arındırmak aynı zamanda onu geliştirmek anlamına gelir. Arınmanın hemen ardından veya buna paralel olarak ruhun gelişimi gelir.

Ya müdebbir ne demek?

Mudebbir, idare eden, sonu düşünen, tedbirli ve basiretli davranan, hareket ve eylemlerinin sonuçlarını dikkatle göz önünde bulunduran kişi anlamına gelir. Aynı zamanda bu kelime ihtiyatlı olmak anlamına da gelir.

İçine yedirememek ne demek?

Kabul edememek. DEYİMİN AÇIKLAMASI: Kabul edememek, kabul edememek.

Merakımı cezbetti ne demek?

“Merakımı uyandırdı” demek yanlıştır, ama “Merakımı uyandırdı” demek doğrudur. 1. çekmek. 2. getirmek. İkinci anlamı ise mahkemede kullanılır.

Kendine mâl etmek ne demek?

Özümseme, aynı zamanda özümseme olarak da adlandırılır, genellikle sanat eserlerinin alıntılanarak yeniden yorumlanması ve üretilmesi anlamına gelir. Özümseme daha önce de var olmasına rağmen, postmodernizmle ilişkilendirilir.

Çok sevinmek ne anlama gelir?

💬 “Herkesin kulağına” bir deyimdir. Çok mutlu veya şanslı anlamında kullanılır.

Kişi ne yaparsa kendine yapar deyiminin anlamı nedir?

[1] İyilik yapan iyilik bulur, kötülük yapan kötülük bulur.

Nefsini öldür ölmeden ne demek?

Eski Türk edebiyatında, özellikle Türk tasavvuf şiirinde yaygın olarak geçen ve hadis olduğu söylenen “Ölmeden önce ölünüz” sözü, genel olarak “her türlü bencil tutkulardan arınmak, dünyasal arzulardan vazgeçmek” anlamında kullanılmaktadır.

Nefsini öldür ne demek?

Tasavvufta benliğin ölümü, ruhun dirilişidir. Ruhun arzularını tatmin etmek ve ruhun istek ve özlemlerini ortadan kaldırmak anlamında kullanılır. Ruhu maddi hazlara ve fiziksel sevinçlere götüren arzu ve isteklerin yok edilmesi, ruhun ölümü anlamına gelir. Bu, Sufiler tarafından “ölmeden önce ölmek” olarak formüle edilen hedeftir.

Nefsini terbiye etmek ne demek?

Ruhun terbiye edilmesi üzerinde durulması gereken bir konudur. Bu bağlamda insan, ruhunu eğitme görevine büyük önem vermelidir. Ruhun sebep olabileceği her türlü felaketi önlemek, onu ıslah etmek, kötü arzu ve isteklerini kırmak ve onu arındırmak gerekir.

Nefsini korumak ne demek?

Öz savunma, haksız bir saldırıyla karşı karşıya kalındığında bir kişinin kendini koruması ve savunması anlamına gelen Arapça kökenli bir isimdir. Bu nedenle meşru ve yasal savunma olarak da adlandırılır. Öz savunmanın amacı, saldırıya neden olan kişiyi etkisiz hale getirmektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Kızıl Escort