İlk Şuara tezkiresi kimin?
Edebiyatımızda bu sahada yazılan ilk tezkire Ali Şîr Nevâî’nin (ö. 1501) Mecâlisü’n-Neföis’i, sonuncusu ise Fatin Davud’un (ö. 1866) HâtimetüTEş’âr’ıdır[1].
Tezkiretü Ş Şuara kimin eseri Divan?
TEZKİRETÜ’Ş-ŞUARÂ VE TABSİRATÜ’N-NUZAMÂ (LATÎFÎ), Edirneli Sehî Bey’in (1538) tezkiresinden sonra Anadolu’da yazılan ikinci tezkiredir.
Heşt Behişt kimin tezkire?
Heşt Bihişt, İdris-i Bitlisi II tarafından yazılmıştır. Osmanlı İmparatorluğu’ndan II. Bayezid’in isteği üzerine yazılmıştır. Bayezid de dahil olmak üzere sekiz padişahın dönemini anlatan bir Farsça tarih kitabıdır.
Tezkire yazarı kimdir?
Tanınmış eserleri: Tezkiretü’ş-Şu’ara ve Tabsıratü’n-Nuzama: Latifi’nin en önemli eseri olan Tezkire, Edirneli Sehi Bey’in Anadolu bölgesinde yazdığı Heşt-Behişt adlı hatıratından sekiz yıl sonra yazılmıştır.
Türk edebiyatında ilk tezkire kime ait?
Türk Edebiyatında Tezkire Türk edebiyatında ilk tezkire, 461 harften oluşan Ali Şir Nevaî’nin Mecâlisü’n-Nefâis adlı eseridir ve tezkire yazım geleneği bu eser üzerine kurulmuştur.
Heşt Behişt ilk nedir?
Dünyada önemli bir yeri olan Heşt Bihişt, Anadolu’da yazılmış ilk risale olma özelliğini taşımaktadır.
Şuara tezkiresi ne demek?
TEZKİRE-İ ŞU’ARÂ-Yİ MEVLEVİYYE. Esrâr Dede’nin (d? – ö. 1211/1796) Mevlevi şairlerinin biyografilerini anlattığı eseri.
Şuara kimin eseri?
GÜLŞEN-İ ŞU’ARÂ (AHDÎ) Bağdatlı Ahdî’nin (ö. 1593-94) şair biyografileri. Tezkire, halk arasında Ahdi Tezkiresi, Tezkire-i Ahdî-i Bağdadî olarak bilinse de özel adı Tezkire-i Erbâb-ı Vefâ (Safâ) veya Gülşen-i Şu’arâ’dır.
Meşairü Ş Şuara kime sunuldu?
Meşâirü’ş-şuârâ: Âşık Çelebi’nin pek çok eseri arasında ismi günümüze kadar korunan ve en meşhur eseridir. Anadolu’da yazılmış dördüncü ve tezkire türünün tarihimizdeki en güzel örneklerinden biri olan bu tezkire 1556 yılında tamamlanmış ve II. Selim Han’a sunulmuştur.
Heşt Behişt kimin eseri Divan Edebiyatı?
Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk dönemlerine ilişkin kaynaklar 16. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Yüzyılın başında İdris Bitlisî tarafından Farsça yazılmış olan “Heşt Bihişt” (Sekiz Gök) kroniği özel bir yer tutmaktadır.
16 yy tezkireleri nelerdir?
Bu çalışmada 16. yüzyılda yazılmış yedi şair biyografisi – Sehî Bey, Latîfî, Âşık Çelebi, Hasan Çelebi, Ahdî, Beyânî ve Gelibolulu Âlî – tek tek taranmış; bu biyografilerin yazarları tespit edilmiş, tespit edilen yazarların biyografileri verilmiş ve analizler bu biyografiler üzerinden yapılmıştır.
Heşt Behişt Sehî Bey mi?
Heşt-Bihişt (yaklaşık 945/1538): Anadolu’da şair biyografileri yazma geleneği, Sehî Bey’in 945/1538’de Edirne’de tamamladığı Heşt Bihişt, diğer adıyla Tezkire-i Sehî ile başlar. Eser, bir önsöz, her biri “bihişt” (gökyüzü) adı verilen sekiz katman ve bir sonsözden oluşur.
Gülşeni Şuara kimin?
Ahdî’nin en önemli eseri olan Gülşen-i Şuara (yaklaşık 971/1564-1002/1593), Şehzade Sultan Selim adına yazılmıştır.
Meşairü Ş Şuara edebi türü nedir?
Meşâirü’ş-şuarâ (Osmanlıca: مشاعر الشعراء), Âşık Çelebi’nin önde gelen Türk yazarları üzerine yazdığı bir risaledir.
Divan edebiyatında tezkire nedir?
Tezkire, Arapça bir kelime olup hafızayı canlandıran bir şey anlamına gelir. Şair biyografileri, şairlerin biyografik eserleridir ve edebiyat tarihimizin vazgeçilmez kaynaklarıdır. İlk örnekleri Arap edebiyatında bulunan türün birçok örneğine, Fars ve Türk edebiyatında da rastlanır.
Meşairü Ş Şuara kimin eseri?
Âşık Çelebi’nin en önemli eseri Meşâirü’ş-şuarâ adlı anılarıdır. Eser 1568 yılında tamamlanmıştır. Meşâirü’ş-Şuara 426 şairin giriş ve biyografilerinden oluşmaktadır. Âşık Çelebi anılarını kendine özgü bir üslupla yazmıştır.
Latifi tezkiretü Ş Şuara nedir?
Tezkiretü’ş-şuara, Sehi Bey’den sonra Anadolu coğrafyasında bu türün ikinci eseridir. Eser bir önsöz, üç bölüm ve bir sonuçtan oluşmaktadır. Latîfî, eserinde şairlere karşı objektif davranmıştır.
Gülşen-i Şuara kimin?
Ahdî’nin en önemli eseri olan Gülşen-i Şuara (yaklaşık 971/1564-1002/1593), Şehzade Sultan Selim adına yazılmıştır.
Heşt Behişt kimin eseri Divan?
Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk dönemlerine ilişkin kaynaklar 16. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Yüzyılın başında İdris Bitlisî tarafından Farsça yazılmış olan “Heşt Bihişt” (Sekiz Gök) kroniği özel bir yer tutmaktadır.