Giresun Görele Rum mu?
Görele’nin Rum nüfusu Lozan Antlaşması’ndan sonra nüfus mübadelesiyle burayı terk etti. 1869’da Görele’de tüfek çakmakları, karakulak bıçakları ve makaslar üretilerek çevre kasaba ve ilçelere satıldı.
Giresun Görele halkı nereden gelmiştir?
Mahmud I (1699-1754) tarafından bir isyan sırasında gönderilen donanma tarafından yakıldı ve kalan insanlar şimdiki Görele’ye (Elegü) yerleşti. Hem Mahmud I hem de II. Mahmud dönemindeki olaylar nedeniyle eski Görele dağıldı ve kalan insanlar şimdiki Görele’ye (Elegü) yerleşti.
Giresun Görele hangi boydan?
XV. 19. yüzyıl kadastro defterlerinde Çepnilere ait 44 yer adı tespit eden Faruk Sümer’e göre Trabzon bölgesindeki Giresun, Görele, Tirebolu, Vakfıkebir ve Kürtün yerleşim yerleri Çepni’dir.
Görele laz mı?
Nüfusun çoğunluğunu Türkmen/Çepniler oluşturmaktadır.
Giresun Görele Alevi mi?
Giresun ilinde Alevi inancına sahip yerleşim yerleri bulunmaktadır.
Görele’nin neyi meşhurdur?
Yetiştirilen başlıca ürünler fındık, mısır ve çaydır. Kemençe bölgenin en önemli müzik aletidir. Aslında Görele’ye “Kemençe’nin başkenti” denir. İlçe merkezinde büyük bir keman heykeli vardır.
Giresun hangi soydan gelir?
Trabzon’da Giresun ve çevresi Moğol etkisi altına girdi. Bu arada Oğuzların Üçok koluna mensup boylardan Çepniler; Ordu, Giresun ve Trabzon illerinin sınırlarına yerleşmeye başladılar.
Giresun Görele hangi Türk boyu?
Türkiye’nin çeşitli bölgelerine yerleşmiş bir Türk boyu olan Çepniler, bugün Doğu Karadeniz’de Şalpazarı – Ağasar, Görele, Eynesil, Tirebolu’da yaşamaktadır; Ege Bölgesi’nde Balıkesir, Aydın, Manisa ve İzmir bölgelerinde; Akdeniz’de Adana civarında; Orta Anadolu’da Sivas civarında; Marmara’da, İzmit çevresinde, Bursa’da ve Bolu çevresinde…
Çepniler laz mıdır?
Oy Asiye halk şarkısı yaygın olarak bir Laz halk şarkısı olarak bilinse de aslında Çepni halkının bir Türkmen halk şarkısıdır. Bu halk şarkısı Giresun’un Görele ilçesinden kaynaklanır ve 1973 yılında Ömer Akpınar tarafından TRT repertuarına dahil edilmiştir. Halk şarkısı Kurtlar Vadisi televizyon dizisiyle tekrar gündeme gelmiştir.
Giresunlular Çepni mi?
Giresun, Osmanlı İmparatorluğu’ndaki idari bölgelerden biri olan Vilayet-i Çepni’nin merkeziydi. Giresun’un yerli nüfusu Çepni halkından oluşur. Batıda Bulancak, güneyde ve güneydoğuda Dereli ve doğuda Keşap ile çevrilidir.
Giresun ne milleti?
Karadeniz’e kıyısı olan Giresun, doğudan batıya Trabzon, Gümüşhane, Erzincan, Sivas ve Ordu illeriyle çevrilidir. Trafik sayısı 28’dir. Yerel nüfusun çoğunluğunu Çepniler oluşturmaktadır.
Cepniler alevi mi?
Çepniler aslen Alevi Türk topluluğudur. Ancak Karadeniz bölgesinde yaşayan Çepni halkı zamanla asimile olmuş ve Sünnileşmiştir. Bursa, Balıkesir ve İzmir civarındaki köylerde yaşayan halk Alevi kültürünü sürdürmektedir.
Giresunun kökeni nereye dayanır?
GİRESUN TARİHİ M.Ö. VII. 19. yüzyılda Milet’li denizciler ticari amaçlarla Karadeniz kıyılarına gelerek bölgeyi kolonileştirdiler. Bu dönemde Kerasos ismiyle kurulan şehir, deniz ticaretiyle yeniden canlandı. Milet’lilerden sonra bölge Kafkas kökenli Kimmerlerin ve ardından İskitlerin akınlarına maruz kaldı.
Türkiye’de en çok laz nerede?
Başta Rize’nin Pazar, Ardeşen, Fındıklı, Çamlıhemşin, Artvin’in ise Arhavi, Hopa ve Kemalpaşa ilçeleri; Kısmen Borçka ve İkizdere’de yaşıyorlar. 1993 savaşından sonra Marmara Bölgesi’ne yerleşen önemli bir Laz nüfusu da bulunmaktadır.