Trabzon Türkleri hangi boydan?
Fatih Sultan Mehmed döneminde Karamanoğulları’ndan Türkmenler, Oğuzların Avşar kabilesi ve Halep-Irak bölgesinden Türkmenler de Trabzon’a yerleşmişti. Bu dikkat çekicidir. Hem Hristiyan Kuman-Kıpçak Türkleri hem de Çepni Türkleri, Doğu Karadeniz bölgesinin Türk yurdu haline gelmesinde etkili olmuştur.
Araklı nereli?
Araklı, Trabzon ilinin bir ilçesidir.
Karadenizliler hangi Türk boyundandır?
Karadeniz’in bugünkü demografik yapısını ortaya koyan iki önemli göç hareketinden biri Çepniler tarafından gerçekleştirilip sonradan Kıpçaklar haline dönüşmüş, diğeri ise Karadeniz’e Kumanlarla birlikte hakim olan ve Kırım Hanlığı’nın başlıca unsurlarından biri olan Kıpçaklar tarafından gerçekleştirilmiştir.
Trabzon Çaykara hangi Türk boyundandır?
Karadeniz bölgesinde yaşayan Çepniler ağırlıklı olarak Sünni mezhebe mensuptur. Giresun ve Ordu’nun tamamı; Trabzon’un Beşikdüzü, Şalpazarı, Tonya, Çaykara; Gümüşhane’den Kürtün (Kürtün-i Bala); Rize Merkez, İkizdere, Kalkandere; Çepniler ağırlıklı olarak Samsun’un Canik ilçelerinde yaşamaktadır.
Araklı hangi boydan?
Trabzon’un ikinci büyük ilçesi olan Araklı’da Çepni nüfusu diğer aşiretlere göre daha fazladır.
Araklı Laz mı?
Araklı, Laz toplumunun yaşadığı bir diğer Trabzon ilçesidir. Lazların tarihi ve kültürel mirasının izleri burada açıkça görülebilir. Tonya ve Maçka, farklı etnik grupların ve Lazların bir arada yaşadığı ve kültürel çeşitliliğin zengin olduğu ilçelerdir.
Trabzon Araklı ismi nereden gelir?
Araklı adı aslında, Trabzon İmparatorluğu’nun son dönemindeki resmi kayıtlarda “Herakleia” olarak geçen köyün adının, halk etimolojisi açısından, Osmanlı döneminde rakı üretiminin yoğun olduğu bölgede şarap ve rakıdan gelen “Ararak-lı”dan türetilmesiyle ortaya çıkmıştır.
Sefo araklılı mı?
Hayatı ve Kariyeri Aslen Araklı, Trabzon’lu.
Araklı neyi meşhur?
Araklı’nın tarihi yapısı ve doğal güzellikleri gezilecek yerler listenizde mutlaka yer almalı. Araklı Kalesi, Sürmene Deresi kıyısındaki tarihi Konak, Doğankaya Köyü, Araklı Yaylası ve Altındere Vadisi Milli Parkı gibi yerleri keşfetmeyi unutmayın.
Çepniler Laz mı?
Laz halkıyla hiçbir ilgisi yok. Çünkü “Geldim” kelimesi Lazcada “komopti” anlamına geliyor. Karadeniz bölgesine yerleşen Türk kabilesi genellikle Çepni’dir. Çepni halkı 1461’den çok önce Karadeniz’e geldi, ancak doğu Karadeniz’e doğru ilerlemeleri biraz zaman aldı.
Lazlar hangi Türk boyundan?
komopti”. Laz, Gürcü alfabesiyle yazılmış bir İber-Kafkas dilleri ailesidir. Karadeniz bölgesine yerleşen Türk kabilesi genellikle Çepni’dir. Doğu Karadeniz bölgesinde Kıpçak yerleşimleri de vardır.
Çepni Türkleri kimlerdir?
Çepniler, Oğuz Türklerinin 24 kabilesinden biridir. 1071’deki Malazgirt Savaşı’ndan sonra, Çepni Türkmenleri tarafından yönetilen Danişmendliler, Anadolu’nun kuzey bölgesinin fethini ele geçirdi ve başlangıçta Sivas’ı başkentleri yaptılar. Başkent daha sonra Niksar’a taşındı.
Trabzon hangi soydan?
Fatih Sultan Mehmed döneminde Trabzon’a Karamanoğulları ailesinden Türkmenler, Oğuzların Avşar boyundan Türkmenler ve Halep-Irak bölgesinden Türkmenler de yerleştirilmiştir. Trabzon, Osmanlı İmparatorluğu’nun dağılmasından sonra Kırım Türkleri tarafından da yerleşim yeri olarak seçilmiştir.
Rizeliler hangi Türk boyundan?
Çoruh Vadisi’ne yerleşen Kıpçak boyundan Kubasar ailesi ve takipçileri, 1195 yılında doğudan gelen Yeni Kıpçaklar’ın gelmesiyle rahatsız olmuşlar ve Bizans egemenliğindeki Rize ve Trabzon yöresine yerleşmişlerdir.
Trabzon çepni mi?
Trabzon’un sol tarafı yani Gresun’a yakın tarafı Çepni, Rize’ye yakın tarafı ise Kıpçak Türk’üdür. Yani tarih boyunca hep Türk kalmıştır. Gresun-Trabzon-Gümüşhane Vilayet-i Çepni’nin anavatanıdır.
Trabzonluların kökeni nedir?
Trabzon İmparatorluğu’ndaki nüfusun çoğunluğunu, antik çağlardan beri bölgede yaşayan Kafkas kökenli Tzanlar (Lazlar) oluşturmaktadır. Bu durum, imparatorluğun çağdaş tarihçilerinin belgelerine de yansımış ve Trabzon İmparatorluğu “Tzaniti (Lazistan) Krallığı” olarak adlandırılmıştır.
Trabzon hangi köken?
Trabzon isminin “Tirab/ar diyarı” anlamına gelen “Trab” ve “Zon” isimlerinden geldiğine dair pek fazla bilgi yoktur. “Trab” Orta Asya Türk kabilesinin ismidir. Zone bir yer ekidir. Türk kabilesi bir yer kurduktan sonra bu yeni yerin ismi “Trabzon” olmuştur.
Trabzonlular Türk mü Rum mu?
Nüfusun çoğunluğu Türklerden oluşmaktaydı. Rumlar ise çoğunlukla Trabzon şehri ile Yomra, Maçka ve Akçaabat yerleşim yerlerinde yaşamaktaydılar.
Trabzon’a Türkler nereden geldi?
Yomra’nın kuruluş tarihini Trabzon’un kuruluş tarihiyle karşılaştırdığımızda, Kafkas yaylaları ile İran yaylalarını aşarak dörtlü göç hareketinin bir parçası olarak Orta Asya’dan gelen bir Turani kabilesinin Karadeniz kıyılarına ayak bastığını, Karadeniz kıyılarına yerleştiğini ve Trabzon şehrini kurduğunu biliyoruz.